Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Voda lek za sve bolesti

Lecenje suncem

Negativni joni

Homeopatija

Magnetna terapija

Akupunktura

Aromaterapija

Reiki

Joga

Meditacija

Bioenergija

Ljudska aura

Boje aure

Makrobiotika

Ishrana i zablude

Hrana kao ljudski organi

Istina o maslinovom ulju

Zdrava dijeta za svakog

Vegetarijanski izvori proteina

Dnevni unos kalorija

Intolerancija na gluten

Govedji zelatin za zglobove

Kolagen i koza

Vitamini i minerali

Proteini ili belancevine

Masti

Ugljeni hidrati

Vlakna

Biljna ulja

Omega-3 masne kiseline

Probiotici dobre bakterije

Obuzdajmo zudnju za secerom

Pcele proizvode eliksir mladosti

Propolis pčelinji proizvod

Lecenje propolisom

Maticni mlec

Pcelinji otrov

Pcelinji vosak

Mumio planinski balzam

Konjska mast

Vunene carape

Surutka prijatelj jetre

Hodanje put do zdravlja

Kako doziveti stotu

Srebro i srebrna voda

Lekovito poludrago kamenje

Zeolit mineral buducnosti

Aktivni ugalj

Soda bikarbona

Kandida, rak i soda bikarbona

Kandida test

Anti kandida dijeta

Kiselost organizma

Kisele i bazne namirnice

Masnoca u krvi

Dijeta protiv holesterola i triglicerida

Mahune pasulja protiv dijabetesa

Najbolje biljke za mozak

Biljka za preciscavanje vode

Medicinske pijavice

Regeneracija jetre

Ciscenje jetre

Ciscenje pluca

Detoksikacija organizma

Psenicna trava

Limun univerzalni lek

Gavez regenerise celije

Petrovac zaustavlja krvarenje

Kako ostati mlad, lep i zdrav

Zeleni orasi i med

Bezbedno mrsavljenje

Cuvarkuca i med

Neka teku med i mleko

Med i cimet za dugovecnost

Zlatno mleko za zglobove

Zeleni orasi sa medom

Med od maslacka

Borov med

Bagremov med

Jogurt i depresija

Prirodna zastita organizma

Prirodno podmladjivanje lica

Prirodne maske za lice

Prirodna nega kose

Arganovo ulje tekuce zlato

Origano ulje

Ricinusovo ulje

Ulje makadamije

Ulje čajevca

Dobra stara cikorija

Stevija zamena za secer

Napitak za mrsavljenje

Sok od sargarepe

Guscija mast protiv bronhitisa

Vitamin C protiv raka

Pelen za vecno zdravlje

Prirodom protiv celulita

Kvasac lekovita svojstva

Lekovite gljive

Kako napraviti gljivu Kombuhu

Shiitake gljive

Hrastova sjajnica ili Reishi gljiva

Tibetanska gljiva

Stari tibetanski lek

Svedska grancica

Karmelićanska vodica

Ruzina vodica

Zeleni caj sprecava rak

Komarci najopasnija stvorenja

Kako napraviti dezodorans

Mumio - Planinski balzam

MumioDepoziti mumia mogu se naći na visokim planinama Srednje Azije, Altaja i Tibeta. Lokalni stanovnici sakupljaju mumio u pukotinama stena i pećinama na teško dostupnim terenima i visinama od preko 3000 metara. Kako je sakupljanje ovog planinskog balzama obično jedini izvor prihoda za ove ljude, oni lokacije svojih depozita čuvaju u strogoj tajnosti a informacije o njima prenose sa kolena na koleno, kada za to dodje vreme. Posto se nalazi na zidovima stenja i kamenja a često i na visećim stalaktitima, nazivaju ga i planinske suze, ali i planinski balzam.

Sama reč mumio (ponekad se piše ili izgovara kao mumyo, mumjo, mumijo) ima svoj koren u grčkom jeziku - i znači "čuvar tela". Prvi zapisi o njemu stariji su od 3000 godina. Bio je poznat u Persiji, Babilonu, Egiptu, Rimu, Grčkoj... Kao lek koristio se jos kod Sumerana, spominju ga Vede (indijske svete knjige), Aristotel u svojim delima i mnogi drugi poznati srednjevekovni predstavnici medicinske nauke u povoju. Pored dragocenih prirodnih nalazišta i znanje o primeni mumia držano je u tajnosti. Samo visoko rangirani iscelitelji i lekari bili su upućeni u tajne moći ovog eliksira. Ima ga u Sibiru a do pre nekoliko godina izvoz mumia iz Rusije je bio zabranjen jer je proglašen za nacionalno blago zemlje. Prema nezvaničnim izvorima, on je tajna supstanca zaslužna za zavidne rezultate ruskih atletičara i sportista.

Šta je zapravo mumio? Mumio je smolasta masa čije poreklo jos uvek nije u potpunosti naučno potvrdjeno. Ono što se zasigurno zna, jeste da je to veoma stara fosilna materija nastala pod dejstvom vremena. Mumio može nastati od voska, meda, propolisa i matične mleči. Zatim, od smole iz stabala četinara u mešavini sa zemljom, ili usled usporenog razlaganja biljaka, insekata i zivotinja, i slično...

Može se reći da medicina istočnih naroda ističe ili raspoznaje dve vrste mumia: crni, bez mirisa - "mumio saladžidi" i tamno-braon, sa mirisom - "mumio dorobi".

S hemijske tačke gledista mumio je prirodna mesavina organskih i neorganskih materija. U njemu se nalazi mnostvo mikroelemenata. Mumio uzorci iz razlicitih krajeva sveta imaju vrlo slicne fizicke osobine i kvalitativni hemijski sastav. Razlikuju se jedino po kolicini pojedinih komponenti. Dakle, mumio se sastoji od prosečno 70-85 mikroelemenata, i to: vitamina (B1, B6, B12, C, P, K), minerala, 6 amino kiselina (metionin, prolin, glicin, glutamin, histidin, asparaginska kiselina), prirodnih steroida, fosfolipidia, metalnih oksida, glikozida, etericnih ulja, pcelinjeg otrova...

Mumio kao prirodni eliksir ima veoma dugu tradiciju i smatra se da je u upotrebi vec 3000 godina. Pre pola veka, dospeo je i u moderne laboratorije kao interesantan premet naučnih istraživanja. Nakon provera dokazano je mnostvo njegovih tradicionalnih terapeutskih svojstava, i prema tome se smatra da mumio:

- Jača imunitet
- Izuzetno dobro regenerise kostanu masu u slučaju preloma
- Održava zdravlje kostiju, hrskavice, zglobova i mišica
- Sprečava nastanak osteoporoze
- Ima protivupalno, antibakterijsko i antialergijsko dejstvo
- Usporava starenje tela i duha
- Poboljšava biološku raspoloživost i delovanje biljnih lekova
- Podstiče transport hranljivih materija na svom putu kroz organizam
- Povećava fizičku snagu i izdržljivost organizma
- Deluje kao antioksidans
- Zahvaljujući snaznom regenerativnom dejstvu ima blagotvoran uticaj na čitav organizam

Na osnovu svega nabrojanog očigledno je da su stari narodi bez savremenih saznanja i danasnje tehnologije dosli do vrlo dobrog zaključka kada su mu dali ime "čuvar tela", jer on to zaista i jeste. Mumio je svestran, prirodno bioloski regenerator, a u mnogim slučajevima i regulator sa sirokim spektrom dejstava. Do sada je pokazao povoljan uticaj na imuni sistem, metaboličke i obnavljajuće procese. Ubrzava proces regeneracije nervnih ćelija, misica i drugih tkiva. Ovaj drevni planinski balzam povoljno deluje i na jetru a zna se da je ona veoma vazan organ za pročisćavanje organizma.

Eksperimenti u kojima su učestvovali sportisti pokazuju da mumio za čak 20% povećava njihovu sposobnost da izdrže naporan trening, bez stetnih posledica po organizam. Pored toga, za 25% ubrzava proces oporavka organizma od umora. Zaista zvuči kao "čarobni napitak" jer podiže perfomanse sportista a pri tom se potpuno razlaže (ne ostavlja tragove u organizmu), pa se ne može ni detektovati, za razliku od raznoraznih zabranjenih supstanci. Tako da upotreba mumia u sportu i nije zabranjena.

Iako je u srednjem veku, zbog nepristupačnih mesta na kojima se nalazio i načina na koji je nastajao, mumio kao lek bio vrlo mističan, danas je on samo jedan od mnogobrojnih prirodnih suplemenata sa pristupačnom cenom. Kod nas se teže može naći originalni sirov mumio, ali je prečišćeni (odvojen od zemlje, peska, kreča i sličnih nećistoča) pripremljen za prodaju u raznim formama, prilično dostupan.

* * *

Važna napomena: Iako je prirodni proizvod, mumio nije u potpunosti bezazlen. Pošto deluje kao opšti biostimulator on podiže i krvni pritisak, tako da ga ne smeju koristiti oni koji već imaju visok pritisak. Oprez i osobama koje boluju od hipertireoze (ubrzan rad stitne zlezde) i slično. Mumio je strogo zabranjen svima koji imaju kancer jer kako stimuliše rast svih ćelija, tako stimuliše i rast ćelija raka. Zabranjen je i za hemofiličare kao i svima koji se pripremaju za bilo kakvu hiruršku operaciju, jer razredjuje krv. To znači da ometa zgrušavanje krvi neophodno za zaustavljenje krvarenja i normalno zarastanje rana.

U ostalim slučajevima mumio je bezbedan za upotrebu samo u strogo ograničenim tj. propisanim količinama i u kraćem vremenskom periodu. Najpametnije je nakon 15 dana napraviti pauzu od 10-tak dana. Preterana i dugotrajna upotreba vrlo lako moze dovesti do nervnog rastrojstva, kamena u bubregu ili žuči.Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2022. Sva prava zadrzana