Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Vitamin A

Vitamin B1

Vitamin B2

Vitamin B3

Vitamin B5

Vitamin B6

Vitamin B12

Vitamin B17

Vitamin C

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Folna kiselina

Gvozdje

Magnezijum

Kalcijum

Kalijum

Natrijum

Prirodne maske za lice

Voda lek za sve bolesti

Celer i limun protiv holesterola

Med i cimet

Limun i rak

Kacamak dijeta

Banana i dijeta

Kozje mleko

Vitamini B grupe

Gljiva Kombuha

Kako napraviti gljivu Kombuhu

Hrastova sjajnica ili Reishi gljiva

Tibetanska gljiva

Stari tibetanski lek

Surutka prijatelj jetre

Aronija sibirska borovnica

Hajducka trava daje snagu

Kukuruzna svila za mrsavljenje

Cvekla sprecava starenje

Kim leci sve osim smrti

Vitamin C

Askorbinska kiselina - najpoznatiji antioksidans

Vitamin C spada u red hidrosolubilnih vitamina. Po strukturi je beli kristalasti prašak, koji se lako rastvara u vodi, a ukus mu je kiselkast.

Vitamin C je uključen u brojne procese u organizmu i kao takav veoma važan za njegovo pravilno funkcionisanje. On potpomaže boljem usvajanju gvožđa, čime doprinosi prevenciji pojave anemije. Vitamin C regeneriše vitamin E u telu, a neophodan je i za nastanak kolagena, proteina koji učestvuje u građi kože, hrskavice, tetiva i krvnih sudova. Zbog toga je veoma koristan kod zarastanja rana, opekotina, pa čak i preloma kostiju.

On smanjuje količinu šećera u ćelijama i normalizuje vrednosti triglicerida. Takođe, vitamin C snažno deluje na visoke koncentracije holesterola i može ih smanjiti za 10-20%. Zanimljivo je da na normalne vrednosti holesterola nema nikakvo dejstvo.

Askorbinska kiselina smanjuje propustljivost kapilara, a neke studije pokazuju da se njegovom upotrebom za 20-60% može smanjiti mortalitet od kardiovaskularnih bolesti. Dokazana je njegova uloga i u smanjenju broja i veličine kamenova u žučnoj kesi.

Odavno je poznata njegova uloga u pojačanju efikasnosti imunološkog odgovora tela na infekcije. Jedan je od najpoznatijih antioksidanasa, materija koje sprečavaju oštećenje ćelija koju izazivaju slobodni radikali (zračenje, hemikalije, konzervansi u hrani, duvanski dim...), a time ima i značajnu funkciju u usporavanju starenja organizma. U eksperimentalnim uslovima uz druge elemente (vitamin B12) sprečava razvoj maligniteta. Naročito se govori o njegovoj preventivnoj ulozi u nastanku karcinoma želuca: nitriti i nitrati iz mesnih prerađevina reaguju sa amino kiselinama u želucu i tako nastaju kancerogeni nitrozamini, glavni izazivači tumora želuca. Vitamin C razara nitrite i nitrate i tako štiti od nastanka malignih promena na želucu. Pored toga, doprinosi poboljšanju opšteg stanja ljudi koji se leče od karcinoma.Godinama unazad vitamin C bio je centralni deo terapije za prehladu. Istraživanja ipak pokazuju da uzimanje ovog vitamina smanjuje rizik od dobijanja prehlade i možda utiče na nešto blaže simptome. Ali kada do bolesti već dođe, veće doze vitamina C nisu od tolike pomoći koliko se ranije smatralo.

Askorbinska kiselina koristi se i kao konzervans u prehrambenoj industriji, a takođe uspešno uništava hlor ukoliko se doda u čašu vode pre ispijanja.

Koja hrana sadrži najviše vitamina C?

Sve sveže voće i povrće sadrži određene količine vitamina C. Ovaj vitamin se po svom postanku vezuje za hlorofil, pa tako važi pravilo da gde ima najviše hlorofila, tu ima i vitamina C. Askorbinska kiselina se nalazi u delovima biljke iznad korena, bliže lišću, a što je lišće zelenije, plod je bogatiji vitaminom C. Podzemni delovi biljke skoro da ga ne sadrže.

Ipak, u nekom voću ima ga znatno više od ostalih, a to su: kivi, šipurak, višnja, citrusi (pomorandže, grejpfrut, limun), mango, ananas, bobičasto voće (maline, jagode, brusnice, borovnice), papaja, dinja, lubenica.

Povrće koje je bogato C vitaminom: zelena paprika, peršun, svo zeleno lisnato povrće (kelj, salata, kupus, blitva, spanać, prokelj), grašak, rotkvice, paradajz, kopriva, vinova loza, ren, rotkve.
Vitamin C spada u najosetljivije hidrosolubilne vitamine. Potpuno se gubi u dodiru sa vazduhom, toplotom, alkalijama i posuđem od bakra. Razara ga kako visoka, tako i niska temperatura, ali brzo zamrzavanje namirnica najmanje škodi njegovom skladištenju. Suvo voće i povrće ne sadrži vitamin C uopšte.

Kako bi se zadržao u što većoj količini preporučuje se kratko kuvanje hrane u što manje vode.

Koje su posledice nedovoljnog unosa vitamina C?

Obzirom da se lako i brzo rastvara u vodi, vitamin C se ne zadržava dugo u organizmu. Kada se unese hranom, telo iskoristi potrebnu količinu, a ostatak se izlučuje urinom. Uglavnom se raznovrsnom ishranom bogatom svežim voćem i povrćem zadovoljavaju potrebe organizma za vitaminom C. Dnevna količina koja je potrebna organizmu je između 75 - 150 mg. Dugoročno uzimanje velikih doza C vitamina može da ošteti želudac, povisi pritisak i ošteti bubrege, a kod dece dolazi do razdražljivosti i nesanice. Prestankom, nestaju svi simptomi.

Ipak, jednolična ishrana, povećana izloženost zagađenjima, razne bolesti dovode do smanjenja vitamina C u organizmu. Potrošnja C vitamina naglo se povećava u toku menstruacije, a takođe i za vreme ovulacije. Veće količine askorbinske kiseline potrebne su i u vreme trudnoće i dojenja.
Posebno bi pušači trebalo da obrate pažnju na količinu unosa ovog vitamina jer duvanski dim doprinosi njegovom nedostatku. Samo jedna cigareta uništava 25 - 100 mg vitamina C.

Simptomi deficita vitamina C u organizmu su: krvarenje desni, suva i gruba koža, sporo zarastanje rana, česte infekcije, krvarenje iz nosa. Ukoliko nedostatak traje duže, može doći i do težih posledica, kao što su anemija, pojave modrica, ispadanje zuba, razređenje kostiju i laka lomljivost.
Najpoznatija bolest koja nastaje kao posledica manjka askorbinske kiseline je skorbut i uglavnom se sreće kod slabo uhranjenih starijih osoba.

Suplementi vitamina C mogu sadržati prirodni ili sintetisani vitamin. Ukoliko uzimate suplemente vitamina C, potrebno je istovremeno unositi veće količine tečnosti, jer vitamin C ima diuretički uticaj i povećava izlučivanje vode iz organizma.
Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2020. Sva prava zadrzana