Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Vitamin A

Vitamin B1

Vitamin B2

Vitamin B3

Vitamin B5

Vitamin B6

Vitamin B12

Vitamin B17

Vitamin C

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Folna kiselina

Gvozdje

Magnezijum

Kalcijum

Kalijum

Natrijum

Prirodne maske za lice

Voda lek za sve bolesti

Celer i limun protiv holesterola

Med i cimet

Limun i rak

Kacamak dijeta

Banana i dijeta

Kozje mleko

Vitamini B grupe

Gljiva Kombuha

Kako napraviti gljivu Kombuhu

Hrastova sjajnica ili Reishi gljiva

Tibetanska gljiva

Stari tibetanski lek

Surutka prijatelj jetre

Aronija sibirska borovnica

Hajducka trava daje snagu

Kukuruzna svila za mrsavljenje

Cvekla sprecava starenje

Kim leci sve osim smrti

Vitamin A

Vitamin A je prehrambeni pojam koji se odnosi na odredjenu porodicu strukturno srodnih materija. Pod vitaminom A podrazumevaju se retinol, retinoicna kiselina i provitamini iz grupe karotenoida poput beta-karotena, likopena i mnogih drugih.

Vitamin A spada u vitamine topljive u mastima. Neophodan je za rast, razvoj i život ljudskog organizma. Funkcija vitamina A pocinje jos u ranim razvojnim procesima, kao sto je embriogeneza. Nadalje neophodan je tokom citavog zivota za održavanje zdravog vida, imuniteta, reprodukciju...

Vitamin A nalazimo u namirnicama biljnog i zivotinjskog porekla ali su ipak u pitanju razliciti tipovi. Provitamin beta-karoten potice iz biljaka kao sto je zeleno lisnato povrce ili sargarepa, dok se retinol krije iskljucivo u zivotinjskim namirnicama (zumance, jetra...)

Da bi se nakon unosa u organizam valjano apsorbovao neophodno mu je obezbediti makar malo prisustvo masnoca u organima za varenje.

Funkcije vitamina A

Vitamin A je neophodan za rast, zdravlje ociju, dobar vid i nocni vid, jer ucestvuje u fotohemijskoj reakciji u mrežnici. Zatim, ima vaznu ulogu za održavanje zdravlja sluznice, gde spada i sluzokoza gastrointestinalnog trakta. Utice i na stanje mokracnih puteva, vagine, pluca.

Potreban je za pravilno formiranje i odrzavanje funkcije nerava, kao i reproduktivne funkcije.

Ima znacajan uticaj na kozu. Epidermalna diferencijacija se vrši uz pomoc vitamina A i kiseonika. To cini da prirodni ovlaživaci koze slobodno funkcionisu i daju joj svez izgled.

Pravilna reakcija imunog sistema i upravljanje antitelima nije pouzdano bez dovoljne kolicine vitamina A. Deluje kao antioksidans, odrzava hormonsku ravnotežu kod žena i ravnotežu šecera u krvi.

Nedostatak vitamina A - simptomi

Nedostatak vitamina A najpre se ogleda kroz kozu, oci i imunitet. Prvi znak nedostatka ovog vitamina moze biti oslabljen vid pri slabijoj svetlosti - takozvano "kokosije slepilo". Zatim, promene na kozi (gruba i perutava koza). Kasnije moze doci do hronicnih upala (grla, sinusa...) ili promena na sluzokozi.

Kod dece, nedostatak vitamina A dovodi do zaostajanja u rastu i lose formacije kostiju i zuba. U trudnoci, i visak i manjak vitamina A moze rezultirati deformacijom fetusa.

Muska neplodnost uzrokovana prestankom spermatogeneze, takodje moze ukazivati na
nedostatak vitamina A.

Visak vitamina A - simptomi

Preteran unos vitamina A moze dovesti do trovanja ovim vitaminom a simptomi su: glavobolja, mucnina, zamagljen vid, ljustenje koze, razdrazljivost, pospanost, opadanje kose, proliv, uvecanje jetre i slezine, oticanje. Preteran unos beta-karotena moze izazvati zuckaste promene na kozi.

Kod starijih osoba cesce dolazi do pojave viska vitamina A u organizmu, nego kod mladjih.

Izvori vitamina A u namirnicama

Najbogatiji zivotinjski izvori vitamina A: jetra, ulje iz riblje jetre, zumance, mleko, puter.

Najbogatiji biljni izvori vitamina A: šargarepa, bundeva, dinja, breskva, paradajz, spanac, brokoli.Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2020. Sva prava zadrzana