Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Vitamin A

Vitamin B1

Vitamin B2

Vitamin B3

Vitamin B5

Vitamin B6

Vitamin B12

Vitamin B17

Vitamin C

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Folna kiselina

Gvozdje

Magnezijum

Kalcijum

Kalijum

Natrijum

Prirodne maske za lice

Voda lek za sve bolesti

Celer i limun protiv holesterola

Med i cimet

Limun i rak

Kacamak dijeta

Banana i dijeta

Kozje mleko

Vitamini B grupe

Gljiva Kombuha

Kako napraviti gljivu Kombuhu

Hrastova sjajnica ili Reishi gljiva

Tibetanska gljiva

Stari tibetanski lek

Surutka prijatelj jetre

Aronija sibirska borovnica

Hajducka trava daje snagu

Kukuruzna svila za mrsavljenje

Cvekla sprecava starenje

Kim leci sve osim smrti

Mineral natrijum

Mineral natrijum nastavlja da privlači veliku pažnju, pre svega na negativnoj osnovi. Ipak, bez obzira na koji način da posmatrate natrijum, on se i dalje smatra ključnom hranljivom materijom i izuzetno je važan za pravilno funkcionisanje našeg tela.

Budući da natrijum ulazi u sastav ozloglašene soli (natrijum-hlorid) i dok nam je poznata činjenica da previše soli može dovesti do veće šanse za razvoj srčanih bolesti, moždanog udara i visokog krvnog pritiska, razvoja kamena u bubregu, kao i drugih bolesti - ljudsko telo zahteva bar stotinu miligrama natrijuma dnevno da bi propisno funkcionisalo. Ipak, činjenica je da većina ljudi troši znatno više natrijuma nego što je dobro za sopstveno zdravlje i blagostanje.

Funkcija minerala natrijuma u telu

Natrijum je elektrolit, što znači da, zajedno sa hloridom i kalijumom , pomaže u regulisanju naelektrisanja koja se odvijaju među telesnim ćelijama. Ove vrste naelektrisanja koriste ćelije da komuniciraju jedne sa drugima, a takođe su ono što našim čulima omogućava da funkcionišu: sluh, vid, miris, ukus i dodir.Oko 30% natrijuma je uskladišteno u kostima. Natrijum je primarni element krvne plazme i blizu 60% ga je sadržano u tečnostima koje okružuju ćelije. Oko 10% natrijuma u telu se čuva u okviru ćelija. Ova distribucija pomaže da se održi ispravna ravnoteža vode unutar i van ovih telesnih ćelija.

Prisustvo natrijuma unutar krvotoka pomaže telu da održi krvni pritisak kao i ukupnu količinu protoka krvi na normalnom nivou. Natrijum takođe pomaže u sprečavanju zgrušavanja krvi, što može biti izuzetno opasna situacija. Unutar krvotoka, natrijum zajedno sa kalijumom pomaže u održavanju osetljive pH ravnoteže krvi. Natrijum je takođe jedan od esencijalnih nutrijenata u ćeliji.

Unutar digestivnog sistema, natrijum pomaže u procesu pretvaranja hrane u energiju, istovremeno štiti sluzokožu želuca sprečavajući da ga njegove kiseline sprže.

Izvor minerala natrijuma

Značajni nivoi natrijuma se mogu naći u većini procesuirane i konzervirane hrane. Čips i perece, hot-dog, šunka i slanina, paradajz sosevi, kečap, upakovano meso, kao i konzervirane supe su primeri. Smanjene količine natrijuma su prisutne u brojnim namirnicama poput: raznih mesa, iznutrica, jaja, orašastih proizvoda, ribe i školjke, šargarepe, cvekle, karfiola, celera, pa čak i mlečnih proizvoda. Obzirom da veliki broj namirnica koje smo već naveli sadrže soli, uz njih nije potrebno dodati još soli za vreme jela.

Nedostatak minerala natrijuma

Ljudsko telo će gubiti natrijum svakog dana. On se eliminiše iz tela preko urina, kao i znojenjem, što objašnjava zašto se velika količina natrijuma izgubi toplim danima i posle bilo kakvih napornih treninga ili aktivnosti.

Obzirom da toliko prehrambenih proizvoda sadrže soli, nedostatak natrijuma je redak. Ipak, značajan gubitak natrijuma može nastati usled izrazite mučnine ili povraćanja i/ili proliva. Diuretici, uključujući one koje su propisani od strane lekara za smanjenje visokog krvnog pritiska, mogu umanjiti nivo natrijuma.

Simptomi nedostatka natrijuma, koji je u kombinaciji sa gubitkom vode, tipično obuhvataju: mišićne grčeve i slabost, blagu ošamućenost, nesposobnost da se osoba fokusira, oštećenje pamćenja i gađenje. U slučaju da nedostatak natrijuma postane ozbiljan, sistem za cirkulaciju krvi može kolabirati i celo telo može da ode u stanje šoka.

Nedostatak natrijuma sam po sebi može dozvoliti da voda prodre u ćelije, što rezultira time da ćelije postanu upaljene. Posledica toga je intoksikacija vodom, a simptomi su anoreksija, apatija, letargija i trzanje mišića.
Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2022. Sva prava zadrzana