Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Vitamin A

Vitamin B1

Vitamin B2

Vitamin B3

Vitamin B5

Vitamin B6

Vitamin B12

Vitamin B17

Vitamin C

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Folna kiselina

Gvozdje

Magnezijum

Kalcijum

Kalijum

Natrijum

Prirodne maske za lice

Voda lek za sve bolesti

Celer i limun protiv holesterola

Med i cimet

Limun i rak

Kacamak dijeta

Banana i dijeta

Kozje mleko

Vitamini B grupe

Gljiva Kombuha

Kako napraviti gljivu Kombuhu

Hrastova sjajnica ili Reishi gljiva

Tibetanska gljiva

Stari tibetanski lek

Surutka prijatelj jetre

Aronija sibirska borovnica

Hajducka trava daje snagu

Kukuruzna svila za mrsavljenje

Cvekla sprecava starenje

Kim leci sve osim smrti

Vitamin E – tokoferol

Vitamin E otkriven je 1922. godine, a 1968. klinički je dokazano njegovo snažno antioksidativno dejstvo. Ovaj vitamin smatra se jednim od najjačih antioksidanata koji neutrališu dejstvo slobodnih radikala, štite ćelije od oštećenja i sprečavaju njihovo starenje. Sa ostalim antioksidansima, poput vitamina C i flavonida doprinosi opštem zdravlju i vitalnosti čitavog organizma, ali i prevenciji od nastanka mnogih oboljenja srca, krvnih sudova i malignih bolesti.

Vitamin E javlja se u 8 strukturnih oblika: alfa, beta, gama i delta tokoferol i alfa, beta, gama i delta tokotrienol. Najaktivniji u ljudskom organizmu je u formi alfa-tokoferola. Pripada grupi liposolubilnih vitamina (rastvorljivih u mastima) i ljudsko telo ga može deponovati, ali ne i samostalno sintetisati. On ima zaštitnu ulogu za sve ostale liposolubilne vitamine.

Od svih vitamina koji se rastvaraju u mastima vitamin E je najotporniji na toplotu, kiseonik i svetlost. Ipak, trebalo bi biti obazriv pri čuvanju i spremanju namirnica koje sadrže ovaj vitamin, kako bi se sačuvao u što većem procentu. Zamrzavanjem i mehaničkom obradom (mlevenjem) hrane, vitamin E se potpuno uništava. Konzerviranjem hrane nestaje oko 65% ovog vitamina, a oksidiše u kontaktu sa solima olova i gvožđa, alkalnim rastvorima, UV zracima, užegloj masti i ulju.

Fosfor, selen, mangan, vitamini B kompleksa, vitamini A, C i F doprinose boljoj apsorpciji vitamina E iz namirnica, dok je mineralna ulja, užeglo ulje i mast i upotreba kontraceptivnih pilula sprečavaju.

Koja je uloga vitamina E u ljudskom organizmu?

Kao izuzetno snažan antioksidans vitamin E pomaže održavanje optimalnog zdravlja čitavog tela. On sprečava taloženje naslaga na arterijama, njihovo sužavanje i nastanak zakrčenja arterija. Takođe, sprečava proces oksidacije masti a samim tim i degeneraciju krvnih sudova, čime uzimanje vitamina E u dovoljnim dozama može biti odlična preventiva za razvoj bolesti srca. On pojačava tonus srčanog mišića i čini da zidovi kapilara budu jači.Alfa-tokoferol može doprineti i smanjenju stresa i posledica od pušenja, zračenja i oksidacije. Vitamin E 100% štiti centralni nervni sistem od štetnog uticaja žive i ta njegova uloga je od dragocenog značaja za sve osobe koje su u kontaktu sa ovim metalom.

Moćna kombinacija A, C i E vitamina koristi se za detoksikaciju mozga od teških metala. Takođe, on ima i diuretska svojstva – doprinosi izbacivanju viška tečnosti iz organizma. Neka istraživanja potkrepljuju njegov uticaj na smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti i ublažavanje simptoma PMS-a.

Ovaj vitamin igra važnu ulogu za jačanje imuniteta, jer podstiče proizvodnju antitela i podstiče njihovu funkcionalnost. Posebno je bitan njegov uticaj na ćelijski imunitet jer doprinosi stvaranju limfocita.

Vitamin E neophodan je za sintezu proteina, naročito pokosnice (opna koja prekriva sve naše kosti) i kolagena. Zbog toga je nezaobilazan sastojak krema i losiona za negu i prevenciju starenja kože.

I sami možemo obogatiti kremu koju svakodnevno koristimo: u apoteci ili parfimeriji mogu se kupiti ampule vitamina E, a dovoljno je samo njihov sadržaj sipati u dnevnu ili noćnu kremu i dobićemo snažnog saveznika u borbi protiv bora i ostalih simptoma starenja i oštećenja kože.

Koliko nam je vitamina E potrebno?

Preporučena dnevna doza vitamina E za odrasle osobe je 8 – 10 mg. Naravno, potrebe organizma za ovim vitaminom zavise od različitih faktora, kao što su pol, starost, postojanje nekih oboljenja, način života i naročito navika u ishrani.

Zdrav čovek pravilnim i raznovrsnim izborom namirnica može obezbediti dovoljan unos vitamina E. Ipak, neka stanja smanjene apsorpcije, poremećaji metabolizma masti i lučenje žuči doprinose smanjenom usvajanju vitamina E iz hrane. Oboljenja koja onemogućavaju normalno korištenje vitamina E su: Kronova bolest, cistična fibroza i uplani procesi na crevima.

Tada se javljaju simptomi deficita (nedostatka) vitamina E u organizmu, kao što su slabost u mišićima i gubitak mišićne mase, problemi sa vidom. Duži nedostatak vitamina E dovodi do ozbiljnih problema sa jetrom (nekroza jetre) i bubrezima.

U velikim dozama vitamin E je uglavnom netoksičan, ali ako se duži vremenski period konstantno unose prekomerne količine, naročito u kombinaciji sa antikoagulansima, može doći do krvarenja i smanjenja nivoa vitamina K u telu.

U kojim namirnicama se nalazi vitamin E?

Pšenične klice, odnosno ulje pšeničnih klica sadrži najveću količinu vitamina E. Bogat izvor vitamina E su i sva hladno ceđena biljna ulja, poput maslinovog, kukuruznog i sojinog.

Vitamin E nalazi se još u orasima, lešnicima, bademima, kikirikiju, jajima, semenu suncokreta, margarinu, cerealijama od integralnih žitarica, tamno zelenom povrću, mladom grašku, detelini (svežoj i suvoj), mesu (riba i piletina) i džigerici.

Kada je o suplementima vitamina E reč, oni mogu biti na bazi prirodnog ili sintetisanog vitamina E. Vitaminski dodaci na bazi biljnih ulja (tečni vitamin E ili želatinske kapsule) bolje se apsorbuju u organizmu od vitamina E u čvrstoj formi.

Dokazano je i da se suplementi vitamina E bolje iskorištavaju u kombinaciji sa hranom, pa se uvek preporučuje da se uzimaju uz čvrst obrok, umesto na prazan stomak samo sa tečnošću.

I na kraju, kao i sa svim ostalim suplementima treba se strogo pridržavati preporučenih doza i uputstava za upotrebu, kako ne bi došlo do neželjenih posledica.
Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2022. Sva prava zadrzana