Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Vitamin A

Vitamin B1

Vitamin B2

Vitamin B3

Vitamin B5

Vitamin B6

Vitamin B12

Vitamin B17

Vitamin C

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Folna kiselina

Gvozdje

Magnezijum

Kalcijum

Kalijum

Natrijum

Prirodne maske za lice

Voda lek za sve bolesti

Celer i limun protiv holesterola

Med i cimet

Limun i rak

Kacamak dijeta

Banana i dijeta

Kozje mleko

Vitamini B grupe

Gljiva Kombuha

Kako napraviti gljivu Kombuhu

Hrastova sjajnica ili Reishi gljiva

Tibetanska gljiva

Stari tibetanski lek

Surutka prijatelj jetre

Aronija sibirska borovnica

Hajducka trava daje snagu

Kukuruzna svila za mrsavljenje

Cvekla sprecava starenje

Kim leci sve osim smrti

Vitamin B5

Vitamin B5 - najrasprostranjeniji član vitamina B grupe

Vitamin B5 naziva se još i pantotenska kiselina. Kao i ostali vitamini B kompleksa i vitamin B5 rastvara se u vodi. Osim toga ovaj vitamin nije otporan na visoku toplotu, koja ga razgrađuje, na šta bi posebno trebalo obratiti pažnju pri pripremi namirnica u kojima se nalazi. Kuvanjem mesa gubi se oko 33% ovog dragocenog sastojka, a zamrzavanjem i konzerviranjem hrane nestane blizu 50% vitamina B5. Siguran način da telu obezbedimo potrebne doze vitamina B5 jeste ishrana bogata presnim i neobrađenim namirnicama. Srećom, hipovitaminoza (nedostatak) ovog vitamina u ljudskom telu je veoma retka pojava, jer se vitamin B5 uglavnom unosi ishranom u dovoljnim količinama.

Koja je uloga vitamina B5?

Poput ostalih vitamina B kompleksa i vitamin B5 ima važnu ulogu u metaboličkim procesima masti, proteina i ugljenih hidrata. Pantotenska kiselina je i stimulator rada nadbubrežne žlezde i proizvodnje hormona kortizona i od velikog značaja za razvoj centralnog nervnog sistema. Važan je činilac u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina u krvi. Isto tako, ovaj vitamin sprečava povećanje triglicerida i lošeg holesterola.Vitamin B5 podstiče izgradnju antitela i time pojačava imuni odgovor organizma na spoljne faktore. Doprinosi bržem zarastanju rana na koži i sluzokoži, pa je posebno koristan u borbi protiv akni i drugih upalnih procesa. Pantotenska kiselina je čest sastojak losiona i krema jer ublažava bolove kod opekotina i posekotina i ubrzava zarastanje rana.

Takođe, ovaj vitamin smanjuje umor, stres, depresiju i povećava izdržljivost organizma u stanjima povećanog napora. Istraživanja pokazuju i da je jedan od moćnih saveznika u usporavanju starenja kompletnog organizma.

Koje namirnice sadrže vitamin B5?

Ukoliko se raznovrsno i pravilno hranimo, skoro je nemoguće da ne unesemo dovoljne količine vitamina B5, jer se on nalazi u brojnim namirnicama, tako da su nam njegovi izvori uglavnom lako dostupni.

Najviše vitamina B5 sadrži hrana životinjskog porekla: meso, naročito iznutrice i tamno pileće i čureće meso, mleko i mlečni proizvodi, jaja.

Vitamin B5 nalazi se u celom zrnu skoro svih žitarica, u mahunarkama (grašak, pasulj, boranija), krompiru, kukuruzu, kikirikiju, pivskom kvascu, pečurkama, lososu.

Određena stanja zahtevaju pojačan, čak udvostručen unos vitamina B5, a to su operacije i povrede, gastrointestinalne infekcije, upotreba nekih lekova (sulfonamidi, estrogen i neki lekovi za spavanje) i težak fizički napor.

Nedovoljno i prekomerno unošenje vitamina B5

Nedovoljan unos vitamina B5 je veoma retka pojava obzirom na njegovu prisutnost u većini namirnica i činjenicu da se sintetiše u crevnoj flori čoveka. Bolju apsorpciju pantontenske kiseline podstiču ostali vitamini B kompleksa, vitamini C i H i sumpor. Sa druge strane, preteran unos kafe i alkohola doprinosi njegovom ubrzanom trošenju.

Neki od pokazatelja nedostatka vitamina B5 su problemi u sistemu za varenje (gastritis i dijareja), promene na koži poput depigmentacije i alopecije, masna jetra, anemija, razdražljivost, nesanica, infekcije respiratornog sistema.

Ne postoje strogo propisane doze vitamina B5. Optimalno je uneti 4-7mg na dan. Ukoliko se unese i više, do ozbiljnijih posledica hipervitaminoze obično ne dolazi, obzirom da je vitamin B5 lako rastvorljiv u vodi, pa se sav višak eliminiše putem urina. Ipak, veći oprez potreban je u toku trudnoće i dojenja.
Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2022. Sva prava zadrzana