Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Vitamin A

Vitamin B1

Vitamin B2

Vitamin B3

Vitamin B5

Vitamin B6

Vitamin B12

Vitamin B17

Vitamin C

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Folna kiselina

Gvozdje

Magnezijum

Kalcijum

Kalijum

Natrijum

Prirodne maske za lice

Voda lek za sve bolesti

Celer i limun protiv holesterola

Med i cimet

Limun i rak

Kacamak dijeta

Banana i dijeta

Kozje mleko

Vitamini B grupe

Gljiva Kombuha

Kako napraviti gljivu Kombuhu

Hrastova sjajnica ili Reishi gljiva

Tibetanska gljiva

Stari tibetanski lek

Surutka prijatelj jetre

Aronija sibirska borovnica

Hajducka trava daje snagu

Kukuruzna svila za mrsavljenje

Cvekla sprecava starenje

Kim leci sve osim smrti

Vitamin B6 - piridoksin

Glavne osobine i uloga vitamina B6 u organizmu

Sam termin vitamin B6 odnosi se na 6 njegovih oblika, piridoksal, piridoksin, pirodoksamin i njihove fosforilisane forme. Najrasprostranjeniji naziv za ovaj vitamin koji je izolovan 30-ih godina prošlog veka je piridoksin. Dok se u prirodi pojavljuje kao smeša 3 oblika, u organizmu piridoksin se pretvara u svoje aktivnije derivate piridoksal i piridoksaminofosfat.

Lako se rastvara u vodi i veoma je osetljiv na visoke temperature i UV zračenje, pod čijim uticajem prelazi u svoju neaktivnu formu. Zbog toga bi trebalo obratiti pažnju pri skladištenju i termičkoj obradi namirnica u kojima se vitamin B6 nalazi.

Jedna od glavnih funkcija vitamina B6, uz ostale vitamine B kompleksa, jeste učešće u metaboličkim procesima ugljenih hidrata, masti, proteina i esencijalnih masnih kiselina. Takođe, vitamin B6 doprinosi stvaranju krvnih ćelija, naročito crvenih krvnih zrnaca i omogućava oslobađanje energije iz šećera. Ova energija od izuzetne je važnosti za rad svih pojedinačnih ćelija i sistema organa u telu.

Vitamin B6 uključen je u procese nastajanja serotonina i norepinefrina, transmitera koji služe za prenos signala u mozgu. Takođe utiče na formiranje mijelina, sloja proteina koji se nalazi oko nervnih ćelija. Neophodan je za normalan razvoj i funkcionisanje mozga i pomaže u proizvodnji hormona koji utiču na raspoloženje i bio-ritam (serotonin i melatonin).Udružen sa vitaminom B12 i folnom kiselinom, vitamin B6 utiče na smanjenje aminokiseline homocisteina u krvi, čije povećane vrednosti prouzrokuju brojna srčana oboljenja. Piridoksin je nezamenjiv za potpunu apsorpciju vitamina B12, a vitamin B1 pretvara u biološki aktivan oblik. Takođe, vitamin B6 doprinosi stavranju hlorovodonične kiseline i odličan je diuretik.

Koja hrana sadrži vitamin B6?

Za razliku od ostalih vitamina B grupe, proteini životinjskog porekla, poput mesa, mleka i jaja nisu dobar izvor vitamina B6. Više ga ima u belančevinama biljnog porekla.

Namirnice bogate B6 vitaminom su: banane, integralne žitarice, kukuruz, orasi, mahunarke (grašak, pasulj, sočivo), krompir, spanać, šargarepa, pivski kvasac, suve šljive i suvo grožđe, seme suncokreta. Osim toga određena količina B6 vitamina obezbeđuje se bakterijskom sintezom u crevima.

Bolju apsorpciju piridoksina podstiču linolna kiselina, ostali vitamini B kompleksa, vitamin C, natrijum i magnezijum. S druge strane povećana konzumacija kafe, alkohola i cigareta doprinose njegovoj bržoj potrošnji.

Posledice povišenog i nedovoljnog unosa piridoksina

Uravnoteženom i raznovrsnom ishranom telu se mogu obezbediti dovoljne količine vitamina B6. Nedostatak (hipovitaminoza) nastaje usled upotrebe nekih lekova (npr. oralne kontraceptivne pilule), izloženosti radijaciji, kod horoničnog alkoholizma i u slučajevima manjka svih ostalih vitamina B grupe. Ova pojava nešto češće sreće se kod dece i starijih osoba.


Ozbiljnije posledice hipovitaminoze vitamina B6 u organizmu su: nervoza i razdražljivost, depresija, nemogućnost koncentracije i psihički problemi, mišićna slabost, nastanak arterioskleroze, smanjena proizvodnja limfocita i antitela. Manjak vitamina B6 u pubertetu može usporiti rast.

Zanimljivo je da nedovoljan unos piridoksina utiče na smanjenu produkciju suza, a bakterije se u suznim kanalima zadržavaju i do 30% duže.

Do hipervitaminoze ili povišene količine vitamina B6 u organizmu veoma retko može doći putem ishrane, jer je piridoksin rastvorljiv u vodi i višak se izlučuje urinom. Hipervitaminoza je najčešće posledica uzimanja terapije od preko 200mg vitamina B6 tokom dužeg vremenskog perioda. Tada dolazi do toksičnosti koja se manifestuje različitim neurološkim poremećajima poput gubitka osećaja u nogama i neravnoteže. Ostali simptomi prevelike količine vitamina B6 u telu su alergijske reakcije na koži, osetljivost na svetlost, mučnina i gubitak apetita.

I na kraju trebalo bi napomenuti da svi vitamini B grupe, pa i vitamin B6 smanjuju dejstvo određenih lekova kao što su, na primer tetraciklini, stoga bi ih trebalo uzimati sa nekoliko sati razmaka.
Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2022. Sva prava zadrzana