Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Vitamin A

Vitamin B1

Vitamin B2

Vitamin B3

Vitamin B5

Vitamin B6

Vitamin B12

Vitamin B17

Vitamin C

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Folna kiselina

Gvozdje

Magnezijum

Kalcijum

Kalijum

Natrijum

Prirodne maske za lice

Voda lek za sve bolesti

Celer i limun protiv holesterola

Med i cimet

Limun i rak

Kacamak dijeta

Banana i dijeta

Kozje mleko

Vitamini B grupe

Gljiva Kombuha

Kako napraviti gljivu Kombuhu

Hrastova sjajnica ili Reishi gljiva

Tibetanska gljiva

Stari tibetanski lek

Surutka prijatelj jetre

Aronija sibirska borovnica

Hajducka trava daje snagu

Kukuruzna svila za mrsavljenje

Cvekla sprecava starenje

Kim leci sve osim smrti

Mineral kalijum

Kalijum je neophodan mineral a u organizmu ima funkciju elektrolita koji ucestvuje u kontroli kontrakcija misica, a udruzeno sa natrijumom odrzava potrebnu ravnotezu tecnosti i drugih elektrolita u celijama ljudskog organizma. Pravilna ravnoteza kalijuma i natrijuma u organizmu je veoma vazna, jer ukoliko se ona poremeti dolazi i do poremecaja misicnih i nervnih funkcija. Mineral kalijum je poznat po tome sto igra bitnu ulogu kod odrzavanja normalnog srcanog ritma, dok deficit kalijuma uzrokuje nepravilan rad srca (aritmije).

Hipertenzija (povisen krvni pritisak) je veliki problem, jer je ovaj poremecaj nekada zaista tesko stabilizovati, ali zato postoje nepobitni dokazi da se unosenjem kalijuma kroz hranu podupire prevencija hipertenzije, pa cak i pojacava dejstvo medikamenata protiv povisenog pritiska. Tako je povecanje nivoa kalijuma kroz adekvatnu ishranu delotvorna mera ako joj je krajnji cilj smanjenje kolicine lekova protiv hipertenzije. Zato treba znati da su najbolji izvori kalijuma banane, dinje, kajsije, smokve, urme, peceni krompir, bundeva, pomorandza, vocni sokovi i jogurt napravljen od delimicno obranog mleka.

Preporucena dnevna doza kalijuma za odrasle osobe je 2000-4000mg. Preterani unos kalijiuma (preko 15 grama) moze imati toksicno dejstvo. Mozda ce znaciti informacija da jedna banana sadrzi oko 550mg kalijuma, te da jedna banana plus jedan peceni krompir dnevno mogu da povecaju nivo kalijuma u organizmu za 1000mg.Osobe koje boluju od hipoglikemije, uzimaju diureticka sredstva, piju velike kolicine kafe, unose velike kolicne natrijuma, imaju proliv ili povracanje, imaju velike sanse da dodju u stanje manjka kalijuma, pa bi uz konsultacije sa svojim lekarom trebale povecati unos ovog minerala. Ali osobe koje imaju problema sa bubrezima ne bi smele da uzimaju suplemente kalijuma, niti da unose namirnice s visokim sadrzajem kalijuma.

Nedostatak kalijuma - najcesci simptomi:
Malaksalost, umor, pospanost, manjak apetita, nagon za povracanjem, poremecaj srcanog ritma, povisen krvni pritisak, slabost misica, žedj.

Visak kalijuma - najcesci simptomi:
Snizen krvni pritisak, slabost misica, mentalna konfuzija, aritmije srca, a u tezim slicajevima i infarkt. Visak kalijuma u organizmu gotovo nikada ne dolazi usled neizbalansirane ishrane, vec kao posledica odredjenih poremecaja u organizmu, kao sto je na primer hipofunkcija nadbubrezne zlezde.
Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2020. Sva prava zadrzana