Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Vitamin A

Vitamin B1

Vitamin B2

Vitamin B3

Vitamin B5

Vitamin B6

Vitamin B12

Vitamin B17

Vitamin C

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Folna kiselina

Gvozdje

Magnezijum

Kalcijum

Kalijum

Natrijum

Prirodne maske za lice

Voda lek za sve bolesti

Celer i limun protiv holesterola

Med i cimet

Limun i rak

Kacamak dijeta

Banana i dijeta

Kozje mleko

Vitamini B grupe

Gljiva Kombuha

Kako napraviti gljivu Kombuhu

Hrastova sjajnica ili Reishi gljiva

Tibetanska gljiva

Stari tibetanski lek

Surutka prijatelj jetre

Aronija sibirska borovnica

Hajducka trava daje snagu

Kukuruzna svila za mrsavljenje

Cvekla sprecava starenje

Kim leci sve osim smrti

Vitamin B2 - riboflavin

Vitamin B2, riboflavin (laktoflavin) drugi je od 8 vitamina koji čine takozvani kompleks B vitamina. Naziv je dobio po svojoj narandžasto-žutoj boji, jer reč "flavus"; na latinskom označava žutu boju. Struktura mu je praškasta, a ukus blago gorak.

Vitamin B2 spada u red vitamina koji se rastvaraju u vodi (kao i svi vitamini B grupe), što je posebno korisno ukoliko se prekorači preporučena doza. Tada se sav višak riboflavina rastvara i izlučuje putem urina i vrlo retko može doći do nekih ozbiljnijih posledica hipervitaminoze.

Vitamin B2 izuzetno je važan jer je uključen u skoro sve metaboličke procese u telu. Neretko ga nazivaju i faktorom rasta i disanja ćelija. Vitamin B2 utiče na pravilan rast i razvoj čitavog organizma, kao i na stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Raznovrsnom i ujednačenom ishranom može se uneti u organizam u dovoljnim količinama. Trebalo bi znati da se vitamin B2 razgrađuje pod uticajem svetlosti, tako da je hranu bogatu ovim vitaminom preporučljivo držati zaštićenu u adekvatnoj ambalaži.

Zanimljivo je da se ovaj vitamin koristi i kao antioksidans i prehrambena boja za bojenje namirnica E101.

Zašto nam je neophodan vitamin B2?

Riboflavin (vitamin B2) obezbeđuje pravilno funkcionisanje metabolizama šećera, masti i ugljenih hidrata i neophodan je za iskorištavanje energije iz hrane. Njegovo prisustvo u organizmu potrebno je za razvoj i rad većine vitalnih organa u telu kao što su digestivni trakt, krvni sudovi, sluzokoža, koža i oči.

Vitamin B2 takođe značajno doprinosi održavanju optimalnih količina ostalih minerala i vitamina u organizmu. Tako na primer riboflavin menja vitamin B6 i folnu kiselinu u oblik koji telo može da iskoristi i pospešuje apsorpciju gvožđa. Dovoljne količine B2 vitamina smanjuju mogućnost za pojavu anemije.

Vitamin B2 ima izraženo antioksidativno dejstvo, što znači da uspešno otklanja uticaj slobodnih radikala koji nastaju kao posledica zračenja, uticaja hemikalija, oksidacije. On usporava starenje i oštećenje tkiva i ćelija.

Dovoljne količine B2 vitamina sprečiće i pojavu problema sa kožom poput dermatitisa, akni i ekcema. Neke studije pokazale su i njegov pozitivan uticaj na smanjenje migrenskih glavobolja, koncentraciju i prevenciju katarakte i glaukoma.

Koja hrana je bogata vitaminom B2?

Riboflavin se nalazi u brojnim namirnicama biljnog i životinjskog porekla. Najbolji izvor vitamina B2, kao i ostalih vitamina iz grupe B je pivski kvasac. Značajni izvori ovog vitamina su i: meso, naročito iznutrice (jetra i bubrezi), riba i morski plodovi, pečurke, soja, proizvodi od celog zrna žitarica, badem i orasi, mleko i mlečni proizvodi, jaja, svo zeleno povrće kao što su brokoli, kelj, spanać, grašak i voće, a najviše ga ima u banani, kajsiji i suvom grožđu.

Pravilnom ishranom većina ljudi obezbeđuje dovoljne količine vitamina B2. Ipak, postoje stanja koja ubrzavaju trošenje zaliha riboflavina u organizmu, kao što su stres, pojačani fizički napor, trudnoća, dojenje, prekomerna upotreba kafe, duvana i alkohola.

Simptomi deficita vitamina B2

Nedostatak vitamina B2 najčešće se javlja kao posledica nedovoljnog unošenja mleka i mlečnih proizvoda. Znaci koji ukazuju da vam nedostaje vitamin B2 su: rane, crvenilo i otoci na usnama, umor, opšta slabost, umorne oči, otoci i bol u grlu, osetljivost na svetlost, podložnost infekcijama.
Duža izloženost smanjenim količinama riboflavina negativno utiče na rast i plodnost, izaziva probleme sa probavnim sistemom i anemiju.
Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2020. Sva prava zadrzana