Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Vitamin A

Vitamin B1

Vitamin B2

Vitamin B3

Vitamin B5

Vitamin B6

Vitamin B12

Vitamin B17

Vitamin C

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Folna kiselina

Gvozdje

Magnezijum

Kalcijum

Kalijum

Natrijum

Prirodne maske za lice

Voda lek za sve bolesti

Celer i limun protiv holesterola

Med i cimet

Limun i rak

Kacamak dijeta

Banana i dijeta

Kozje mleko

Vitamini B grupe

Gljiva Kombuha

Kako napraviti gljivu Kombuhu

Hrastova sjajnica ili Reishi gljiva

Tibetanska gljiva

Stari tibetanski lek

Surutka prijatelj jetre

Aronija sibirska borovnica

Hajducka trava daje snagu

Kukuruzna svila za mrsavljenje

Cvekla sprecava starenje

Kim leci sve osim smrti

Folna kiselina - vitamin B9

Mnogo poznatiji naziv za vitamin B9 jeste folna kiselina. I folna kiselina, poput ostalih vitamina iz B grupe, obavlja veoma važne zadatke za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Ona učestvuje u metaboličkim procesima pretvaranja masti, proteina i ugljenih hidrata u energiju. Takođe, nezamenljiv je činilac pri nastanku genetskog materijala čoveka, nukleninskih kiselina - DNK i RNK. Pomaže telu da izgradi nove ćelije.

Zajedno sa vitaminom B12 doprinosi proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, tačnije hema, pigmenta čiji je zadatak prenošenje kiseonika krvotokom do svih delova tela. Nedostatak vitamina B9 zato je povezan sa nastankom nekih vrsta anemija, posebno megaloblastne anemije. Ona štiti srce i krvne sudove, a dnevna doza folne kiseline po nekim istraživanjima može za 20% smanjti mogućnost nastanka nekih kardiovaskularnih oboljenja, naročito u kombinaciji sa vitaminima B6 i B12.

Folna kiselina ima važnu ulogu u regeneraciji oštećenog tkiva, ali i u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji reguliše san, raspoloženje i apetit. Ona utiče na pravilno funkcionisanje mozga, na emocionalno i mentalno stanje tako što sprečava umor, razdražljivost, depresiju, dekoncentraciju i pojavu Alchajmerove bolesti.

Postoje naučne studije koje dokazuju njen pozitivan uticaj na prevenciju i lečenje različitih vrsta kancera, naročito raka grlića materice kod žena.Najpoznatija je njena upotreba u periodu pre i za vreme trudnoće. ženama se preporučuju dodatne doze folne kiseline pre začeća i u prvih 12 nedelja trudnoće jer pomaže pravilnom razvoju fetusa. Nedostatak folne kiseline u trudnoći može dovesti do niske telesne težine bebe pri rođenju i do oštećenja nervne cevi (spina bifida) koja se kasnije pretvara u kičmenu moždinu, lobanju i mozak. Folna kiselina potpomaže da se ova cev pravilno i na vreme zatvori i tako spreče degenerativne promene centralnog nervnog sistema ploda.

Kao i ostali vitamini B kompleksa i vitamin B9 se lako rastvara u vodi, pa se višak iz organizma lako izbacuje preko urina. To znači i da se ne mogu stvoriti zalihe u telu, pa se redovno i u dovoljnim količinama mora unositi svakodnevno.

Koje namirnice su izvori folne kiseline?

Vitamin B9 veoma je osetljiv, razaraju ga svetlost (UV zraci), toplota (kuvanje i konzerviranje) i kisele sredine. Najsigurniji način unosa folne kiseline zbog toga jeste konzumiranje svežih, neobrađenih namirnica. Smanjenoj apsorpciji doprinose bolesti digestivnog trakta, stres, alkohol, duvan i kafa, starost, dok vitamini B grupe, C i H (biotin) podstiču bolje usvajanje folne kiseline.

Folna kiselina nalazi se u većini povrća, naročito zelenom lisnatom povrću - zelena salata, kelj, prokelj, kupus, spanać, grašak, špargla, pasulj, paradajz. Zatim, ima je u pekarskom kvascu, integralnim žitaricama, semenima, orašastim plodovima (orah, kikiriki), mleku, žumancima, iznutricama, tuni, lososu i školjkama. Južno voće takođe je bogato folnom kiselinom, a naročito limun, pomorandža i banana.

Prekomerno unošenje vitamina B9 (hipervitaminoza) ne predstavlja posebnu opasnost, ali trebalo bi znati koje su nam količine zaista potrebne. Muškarcima je preporučeno 330mg, a ženama 300mg dnevno, dok se ženama koje planiraju potomstvo i trudnicama savetuje unošenje 400-600mg folne kiseline na dan. Veoma visoke doze mogu se uneti nepravilnom upotrebom suplemenata i mogu izazvati stomačne probleme, mučninu, nadutost, poremećaje sna, uznemirenost i alergijske reakcije na koži.

Mnoge će verovatno zanimati da li uopšte postoji i kakva je razlika izmedju folne kiseline i folata, pa da objasnimo i to. U suštini folna kiselina i folati su razliciti nazivi za isti vitamin B9. Naziv folna kiselina se uvek upotrebljava za oblik koji se nalazi u vitaminskim dodacima ishrani, dok se pojam folati upotrebljava za oblik vitamina B9 koji nalazimo u hrani. U poslednje vreme i za prirodni oblik vitamina B9, umesto naziva folati, sve česće je u upotrebi naziv folna kiselina.

Nedostatak folne kiseline

Nedostatak folne kiseline u organizmu (hipovitaminoza) najčešće je posledica neadekvatnog unosa, nepravilne i neraznovrsne ishrane. Posebno rizične grupe čine starije osobe, žene koje koriste kontraceptivne tablete, trudnice i ljudi koji preterano konzumiraju alkohol. Blagi deficit folne kiseline veoma je česta pojava među našim stanovništvom.

Simptomi koji mogu ukazati na nedovoljnu količinu folne kiseline u telu jesu apatija, depresija, lako zamaranje, vrtoglavica, malaksalost.

Dugoročni nedostatak vitamina B9 može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene posledice: megaloblastnu anemiju, probleme sa pamćenjem, oštećenja mozga i nervnog sistema, defekte u razvoju fetusa u trudnoći, kardiovaskularna oboljenja, osteoporozu i lako lomljive kosti.

Svest o važnosti folne kiseline za normalno funkcionisanje ljudskog organizma svakodnevno raste. Tome u prilog ide i podatak da prehramena industrija u SAD brašno i proizvode od žitarica obogaćuje vitaminom B9. Takođe, lekari širom sveta ženama pre začeća i u toku prvih meseci trudnoće prepisuju obavezni dodatni unos ovog vitamina.
Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2022. Sva prava zadrzana