Lekovite biljke - Prirodni lekovi - Prirodne metode lečenja - Recepti i saveti za prirodno lečenje

Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Vitamin A

Vitamin B1

Vitamin B2

Vitamin B3

Vitamin B5

Vitamin B6

Vitamin B12

Vitamin B17

Vitamin C

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin K

Folna kiselina

Gvozdje

Magnezijum

Kalcijum

Kalijum

Natrijum

Prirodne maske za lice

Voda lek za sve bolesti

Celer i limun protiv holesterola

Med i cimet

Limun i rak

Kacamak dijeta

Banana i dijeta

Kozje mleko

Vitamini B grupe

Gljiva Kombuha

Kako napraviti gljivu Kombuhu

Hrastova sjajnica ili Reishi gljiva

Tibetanska gljiva

Stari tibetanski lek

Surutka prijatelj jetre

Aronija sibirska borovnica

Hajducka trava daje snagu

Kukuruzna svila za mrsavljenje

Cvekla sprecava starenje

Kim leci sve osim smrti

Vitamin B1

Vitamin B1 ili kako ga jos nazivaju tiamin je vitamin topljiv u vodi. Mnogi organi u telu zavise od njegovog prisustva, pa zahteva svakodnevni unos. Najveca koncentracija vitamina B1 u organizmu je u misicima, jetri, srcu, bubrezima i mozgu.

Vitamin B1 moze se naci u namirnicama u slobodnoj formi, sto predstavlja tiamin, ili u obliku tiamin-pirofosfata.

Funkcije vitamina B1

Tiamin-pirofosfat ima kljucnu ulogu u procesu metabolizma kod proizvodnje energije jer deluje kao koenzim u relaciji sa cetiri vazna enzima. Dakle, vitamin B1 na prvom mestu ima vaznu funkciju kod pretvaranja glukoze u energiju. Zatim, aktivan je u metabolickim procesima koji se odvijaju u srcu, nervima, misicima i u procesu proizvodnje eritrocita (crvenih krvnih zrnaca).

Nedostatak vitamina B1 - simptomi

Nedostatak vitamina B1 ogleda se kroz nervnu, misicnu, kardiovaskularnu i gastrointestinalnu funkciju organizma. Simptomi su: grcevi u misicima, trnjenje u ekstremitetima, tesko disanje, zamor, glavobolja, slaba koncentracija, promene raspolozenja, gubitak tezine. Najizrazajnije su smetnje prouzrokovane poremecenim radom nervnog sistema.

Ukoliko organizam kroz duzi vremenski period trpi nedostatak vitamina B1 razvija se bolest poznata pod nazivom beriberi. Postoje tri vrste ove bolesti i to: suvi beriberi, mokri beriberi i infantilni beriberi.

Suvi beriberi nastaje kada nedostatak vitamina B1 pogadja periferni nervni sistem, pa se naziva i neurološki beriberi.

Mokri beriberi dijagnostikuje se kada nedostatak vitamina B1 utice na srce i krvotok sto za posledicu ima zadrzavanje vode u organizmu, pa se naziva kardiovaskularni beriberi. Veoma cesto obolela osoba ima obe vrste beriberija.

Infantilni beriberi nastaje kod beba koje se hrane iskljucivo majcinim mlekom a u slucaju da majka ima nedostatak vitamina B1. Tu znaci spadaju bebe u najranijem zivotnom dobu, od 2. do 6. meseca zivota. Simptomi beriberija kod dojencadi oslikavaju se kroz neurološke i kardiološke probleme.

Visak vitamina B1

Uopsteno je tesko predozirati se ovim vitaminom ukoliko se u organizam unosi iskljucivo kroz hranu. Samo prevelike doze tiamina u sintetickom obliku mogu predstavljati opasnost od trovanja.

Izvori vitamina B1 u namirnicama

Postoje mnogobrojni prehrambeni izvori vitamina B1 od kojih su neki manjeg a neki viseg znacaja. Najznacajniji izvori su integralne zitarice i meso. Kod mesnih namirnica najvise su to svinjetina, iznutrice i crveno meso. Zatim, kvasac, orasi, semenke suncokreta, spanać, kupus, grašak i druge mahunarke.

U solidno razvijenim zemljama sveta uz koliko toliko pristojnu ishranu, veoma se retko dogadja da neko oboli od nedostatka ovog vitamina, dok je veliki rizik u siromasnim zemljama gde je ishrana ljudi oskudnog obima i pretezno bazirana na rafinisanim zitaricama, kao sto je na primer - beli pirinač.
Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


SEO optimizacija sajta: TotalDizajn, Beograd | Prijatelj sajta: MsBalkan | Web dizajn: Mungosoft - 2022. Sva prava zadrzana