Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Vrste epilepsije

Vrste epilepsijeEpilepsija (padavica) se ispoljava raznoliko, ali je ime dobila prema najtezem obliku - velika epilepsija - koji se javlja u napadima sto pocinju naglim gubitkom svesti, pri cemu bolesnik u grcu pada na zemlju sasvim iznenada, ponekad sa krikom. Svi misici su u grcu, disanje se zaustavlja i lice poplavi, a zatim se telo za kratko opusti, pa se smenjuju napadi grceva i opustenosti. Posle 1-2 minuta, grcevi polako prestaju, posle nekoliko minuta se vraca svest i bolesnik se budi sa glavoboljom koja moze dugo potrajati. Bolesnik se ne seca nicega sto se zbivalo s njim i oko njega dok je trajao napad. Kod ove vrste epilepsije, zbog naglog pocetka napada, bolesnik se moze povrediti pri padu, sto moze biti opasno i po zivot, ako do napada dodje u nezgodnim situacijama (pored vode, na ulici, na visinama...).

Mala epilepsija se ispoljava kratkotrajnim gubitkom svesti, od samo nekoliko sekundi "odsutnosti". Pri tome bolesnik naglo prekida svaku aktivnost: moze zastati usred neke reci i postati sasvim nesvestan svega onoga sto se desava oko njega. Pri tom su neuspesni svi pokusaji da se sa njim uspostavi kontakt u tom kratkom periodu. Kada posle nekoliko sekundi dodje sebi, on nastavlja zapocetu recenicu, kao da se nista nije dogodilo. Sam bolesnik nije svestan ovih napada "odsutnosti". Mala epilepsija se obicno javlja kod dece. To je vrsta epilepsije kod koje nema grceva, ali su moguci pojedinacni trzaji misica.

Psihomotorna epilepsija je treci oblik po ucestalosti. Kod ove vrste epilepsije nema gubitka svesti, ali postoje grcevi pojedinih grupa misica (ruke, noge, jezik i sl.), u vidu nekoordinisanih nevoljnih pokreta. Pored toga, postoje i psihicki poremecaji: prividjanje, gubitak orijentacije, osecanje izgubljenosti i slicno. Cesto se napadi psihomotorne epilepsije kombinuju sa napadima velike epilepsije. Zato se ove dve vrste epilepsije i lece na isti nacin.

Epilepsija je hronicna bolest i obicno predstavlja dozivotni nedostatak za vecinu obolelih. Uz pravilno lecenje, izvestan broj bolesnika se moze godinama odrzavati bez napada. Bolesnik i sredina u kojoj on zivi moraju se suocavati ne samo sa mogucnostima neocekivanog i nepredvidljivog napada, vec i sa psihickim neprijatnostima koje mogu imati zbog napada koji ga moze zadesiti na javnom mestu. Zato je veoma vazno da se bolesnik i njegova porodica dobro upoznaju sa osobenostima bolesti i lecenja, kao i da bolesnik redovno uzima lekove.

Kada je u pitanju prirodno lecenje epilepsije ketogena dijeta donosi najbolje rezultate, ali ni ovakvu vrstu lecenja ne treba primenjivati bez nadzora lekara.



Mozda ce vas zanimati:

Najbolje biljke za mozak

Prirodni lekovi protiv depresije

Intolerancija na gluten - celijakija



Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana