Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Uzroci proliva

Uzroci prolivaUzroci proliva su uglavnom poznati, ali se ponekad zaista desava da ih je tesko otkriti. A to uglavnom zbog toga sto je tada uzrok proliva bolest nekog drugog sistema, a proliv samo kao jedan od simptoma.

Proliv je svakako izuzetno neugodna pojava koja nagoni osobu da ide u WC više od 2 puta dnevno. Bolovi u stomaku, grcevi i stalni nagon za praznjenjem creva, glavni su simptomi ove bolesti. Tada se mnogi ljudi pitaju kako da zaustave proliv.

Kod teskih proliva, broj pokreta creva moze ici do 20 puta dnevno. I to je nesto sto dovodi do brze i opasne dehidracije tela pacijenta. Da bi se proliv efikasno zaustavio potrebno je i znati koji je uzrok proliva, jer je tada mnogo lakse delovati na pravi nacin.

Koji sve uzroci proliva postoje?

1. Poremecaji organa za varenje, ukljucujuci i proliv, se cesto javljaju kod turista i svih drugih putnika koji odluce da probaju lokalnu kuhinju. Novi i do tada sasvim nepoznati sastojci u jelima su cesto neprikladni za zeludac dosljaka, koji jednostavno ne može adekvatno da ih obradi. Zato na putovanjima treba biti veoma oprezan sa ishranom. Isto pravilo vazi i za vodu. Osobe sa slabim zelucem se svrstavaju u rizicnu grupu

2. Proliv se cesto pojavljuje nakon konzumiranja masne i teske hrane, narocito kada je u pitanju jelo koje se jede kasikom, dakle masna hrana sa dodatkom tecnosti.

3. Uzroci teskih proliva su trovanja hranom, koja je kontaminirana bakterijama i/ili virusima. Zato je potrebno odgovorno pristupiti proizvodnji i skladistenju prehrambenih proizvoda. Posebno je opasna brza hrana tokom leta, kada je temperatura na ulici visa od 30 stepeni. Kao i namirnice zivotinjskog porekla koje nisu termicki obradjene.4. Gutanje stetnih bakterija, iz raznih izvora, rezultira teskim poremecajem sistema za varenje, a najcesci simptom je proliv.

5. Kod nekih osoba se javlja proliv kao simptom alergije na odredjenu hranu.

6. Netolerancija na pojedine prehrambene proizvode, takodje moze biti uzrok proliva. Kao sto je to slucaj kod celijakije (netolerancije na gluten).

7. Razne bolesti digestivnog trakta su jos jedan uzrok proliva, kao sto su, na primer: ulcerozni kolitis, kronova bolest, rak debelog creva...

8. Mnogi lekovi razlicite namene imaju laksativno dejstvo. Pa tako za vreme terapije neki pacijenti pocinju patiti od proliva.

9. Uzroci hronicnih proliva mogu biti neke bolesti metabolizma, kao sto su hipertireoza i dijabetes.

10. Uzrok proliva moze biti i veliki stres. Kod osobe koja prolazi kroz stresne situacije endokrini sistem izlucuje specificne hormone, koji putem krvi odlaze u druge organe. Kao rezultat, javlja se poremecaj sistema za varenje i naposletku - proliv.

* * *

NAPOMENA: Hronicni prolivi nepoznatog porekla, pre uvodjenja konkretne terapije, zahtevaju detaljne medicinske analize. A u bezazlenim situacijama ovaj problem, za svega nekoliko dana, mogu resiti tradicionalna prirodna sredstva protiv proliva.Mozda ce vas zanimati:

Najefikasniji prirodni lekovi protiv zatvora

Prirodni lekovi za mucninu i povracanje

Dijeta protiv holesterola i trigliceridaSvi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana