Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Paradajz sa naucne tacke

ParadajzNaucna istrazivanja sirom planete konstantno beleze sve vise dokaza o izuzetno blagotvornim svojstvima paradajza. Ako brinemo o svom zdravlju u svoju ishranu svakako da moramo uvrstiti i paradajz. Paradajz ne samo da spada u zdravu hranu vec moze posluziti i kao lek. Ovo crveno povrce sadrzi A, B6, C i E vitamin, a od minerala kalijum, kalcijum, gvozdje, magnezijum, mangan i fosfor.

Na prvom mestu, brojnim istraživanjima je dokazan pozitivan uticaj paradajza u cilju prevencije veoma ozbiljnih i rasprostranjenih bolesti iz oblasti kardiologije, a zatim iz onkologije.

Najznacajnija materija iz paradajza je karotenoid likopen. Izuzetno mocan antioksidans, borac protiv malignih celija. Likopen se u tako mocnim kolicinama nalazi i u lubenici. U svetu postoje na stotine razlicitih vrsta i sorti paradajza a odlicna je vest da sve vrste i sorte poseduju vrlo dobar antioksidativni kapacitet. Medjutim, jednom naucnom studijom izdvojile su se cetiri sorte paradajza sa najsnaznijim antioksidativnim dejstvom, a to su: Jet Star, New Girl, Fantastic i First Lady.

Iako ce vecina sada pomisliti da se u izrazito crvenom paradajzu krije najveci nivo likopena, to nije tacno. Najvecu kolicinu likopena sadrzi paradajz svetlije (narandzaste) boje, tj. iz narandzastog paradajza se likopen bolje apsorbiuje. Zato sto se u jarko crvenom paradajzu nalazi trans-likopen, a u narandzastom je to pretezno tetra-cis-likopen.

Dakle, likopen je veoma korisna supstanca za oslobadjanje tela od slobodnih radikala. On takodje moze biti od velike koristi za musku populaciju koja zeli povecati plodnosti, jer ujedno sprecava ostecenje sperme. Prema istrazivanjima, u tu svrhu bilo bi sasvim dovoljno redovno konzumirati supu ili corbu od paradajza.

Sok od paradajza je jos jedan lekoviti produkt ovog povrca. Kanadski naucnici otkrili su da sok od paradajza moze zenskoj populaciji posluziti kao zastita od propadanja kostanog tkiva koje se cesto javlja u menopauzi. Stoga se paradajz moze upotrebljavati u cilju odrzavanja potrebne gustine kostiju, cime se smanjuje rizik od razvoja osteoporoze.

Vec odavno su dobro poznate cinjenice da paradajz ima blagotvoran uticaj na kardiovaskularni sistem. Pokazalo se da svez paradajz i sok od paradajza pomažu u smanjivanju ukupnog holesterola, LDL holesterola i triglicerida. Ekstrakti paradajza takodje sprecavaju nezeljenu agregaciju (slepljivanje) plocastih celija u krvi (trombocita). Ovo je veoma bitna stvar u smanjenju rizika od srcanih problema kao sto je ateroskleroza i infarkt srca ili mozga usled tromba.

Zatim, paradajz je vrlo korisna hrana za održavanje zdravlja zuba, koze i kose. Materije koje se nalaze u paradajzu se cesto nalaze u kozmetickim anti-age proizvodima, a svakodnevna konzumacija paradajza (sto je narocito korisno u letnjem periodu) pruza kozi zastitu od solarnog UV zracenja.

Kecap isto tako moze biti iznenadjujuce dobar izvor lekovitih i hranljivih materija, ukljucujuci i likopen, ali naravno pripremljen na domaci nacin, bez konzervansa.



Mozda ce vas zanimati:

Paradajz kao lek

Lubenica i likopen

Dijeta protiv holesterola i triglicerida



Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana