Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Autizam i ishrana

Autizam je razvojni poremećaj koji se prepoznaje, između ostalog, po načinu na koji se pojedinac odnosi prema svojoj okolini i njegovim interakcijama sa drugim ljudima. Često se kaže da je autizam poremećaj komunikacije. Autistične osobe imaju dosta problema, ali se čini da je kod njih osnovni problem u nemogućnosti uspostavljanja zdravih odnosa prema drugim ljudima i svojoj okolini. Ali u suštini ovo nije i jedini problem.

Ovaj poremećaj uključuje niz poteškoća kroz koji autistične osobe prolaze, zato se i svrstava u ''bolesti autističnog spektra''. Autizam nije jednako izražen kod svih obolelih, već je takoreći svaka autistična osoba priča za sebe. Neki od njih mogu da žive relativno normalnim životom, dok drugi mogu imati izraženo otežano uklapanje u sredinu, poteškoće sa govorom, učenjem i zahtevaju stalnu stručnu pomoć i podršku.

Glavne karakteristike autističnih osoba su loše ili potpuno nerazvijene govorne veštine, ograničena socijalna komunikacija i interakcija, ponavljajuće radnje i jednostrani interesi. Uzroci autizma se još uvek ispituju i za sada se ne mogu staviti u šablon.

Iako zvuči beznadežno, svakom autističnom detetu blagovremeno pružena stručna pomoć je od ogromnog značaja. Uz mnogo truda i rada veliki broj autistične dece pokazaće znatan napredak u svom razvoju. Postoje i tvrdnje da ishrana kod autizma ima važnu ulogu. Zbog toga se sve češće u cilju ublažavanja simptoma ove obolesti primenjuje specijalna ishrana, pa je to metoda kojoj danas mnogi pribegavaju. Bez obzira na to što naučna istraživanja nisu konačna što se tiče tipa ishrane koji bi ovde najviše odgovarao, izdvojila se odredjena vrsta namirnica koje imaju najvećeg uticaja na ponašanje autističnih osoba.

Šta je ono što autistične osobe ne bi trebale da jedu?

Do sada je primećeno da izbegavanje pojedinih namirnica može dovesti do ublažavanja nekih simptoma autizma.

Najviše se govori o tzv. ''GFCF'' dijeti (gluten-free casein-free) ili dijeti bez glutena i bez kazeina. Ovakav tip ishrane se sastoji od eliminacije pšenice i mlečnih proizvoda.

Suprotno popularnom verovanju, pšenica nije jedina žitarica koja sadrži gluten. Gluten je protein prisutan u raži, ječmu i pšenici. Takođe se preporučuje izbegavanje prosa i ovsa, jer su proizvedeni u neposrednoj blizini žitarica sa glutenom i mogu biti kontaminirani. Budući da žitarice sa glutenom sadrže vredne vitamine i vlakna, ishrana bez glutena mora zahtevati pažljivo praćenje od strane nutricionista i lekara.

Svi mlečni proizvodi sadrže protein kazein, uključujući sir i jogurt od kravljeg, kozjeg, kao i majčinog mleka. Uklanjanje kazeina iz ishrane takodje treba da se sprovodi sa pažnjom, budući da može izazvati deficit vrednih hranljivih sastojaka, kao što su kalcijum, vitamin D, itd.

Ishrana kod autizma takođe treba da isključuje soju i proizvode od soje, budući da je soja danas genetski modifikovana i da je čest alergen.

Šećer i slatkiše koji ga sadrže autistične osobe isto tako ne bi trebale da jedu. Jednom naučnom studijom došlo se do zaključka da kod autizma što je manje šećera to je manje i simptoma.

Šta je ono što bi autistične osobe trebale da jedu?

Ovde se najviše govori o tome da se treba pronaći odgovarajuća zamena za nepoželjne namirnice.

Zamena za mleko: Većina dece pije mleko, ali kravlje mleko u bilo kom obliku nije dozvoljeno kod ovakvog tipa ishrane. Iz tog razloga, morate pronaći zamenu za mleko. Postoje mnoge sorte alternativnih izvora mleka: pirinčano mleko, bademovo mleko, sojino mleko i mleko konoplje.

Hleb bez glutena: Hleb koji svakodnevno koristimo u ishrani sadrži protein gluten, koji potiče iz pšeničnog brašna. Morate pronaći hleb koji je bez glutena. Ovakav hleb može da se pravi od pirinčanog brašna ili brašna tapioke.

Zamena za sir: Mnoga deca vole da jedu sir. Alternativni proizvodi od sira su uglavnom na bazi soje i imaju sličan ukus i teksturu kao i kravlji sir. Proverite da li proizvod sadrži protein iz kravljeg mleka, kazein, koji je zabranjen u ovom režimu ishrane.

Sveže voće i povrće su obično sigurni izbori za dijetu kod autizma, budući da ne sadrže ni gluten ni kazein. Smrznuto povrće može biti dobro, sve dok nije upakovano u umacima ili aromama, posebno sa ukusom putera.

Za meso koje je minimalno obrađeno i nije začinjeno se generalno smatra da je bez glutena. Upakovano ili smrznuto meso može sadržati začine koji nisu bez glutena, tako da je važno da uvek proverite listu sastojaka pre kupovine! Takođe, pazite na meso koje je pohovano, jer ovi proizvodi sadrže gluten.



Mozda ce vas zanimati:

Najbolje biljke za mozak

Prirodni lekovi protiv depresije

Intolerancija na gluten - celijakija



Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana