Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Regulisanje stolice

U nasem jeziku iz ove oblasti bas nemamo "zgodne" termine. Svaka rec koja se odnosi na praznjenje creva (stolica) ili na izostajanje te radnje (zatvor) znaci nesto sasvim drugo, pa je neprikladna za pisanje. Nije povoljnija situacija ni kada je rec o lekovima za regulisanje stolice. Uobicajeni izrazi kao sto su "sredstva za ciscenje" ili "lekovi protiv zatvora" toliku su viseznacni da to dekoncentrice i onoga koji pise i onoga koji cita. Pod pritiskom takvih okolnosti najzgodnije je prihvatiti latinske izraze opstipacija (opstipatio = zatvor) i laksansi (laxans = onaj koji prazni crevo), iako je u vecini slucajeva sve ucinjeno da se latinski izrazi izbegavaju kada je god moguce.

Po tradiciji je vrlo rasireno misljenje da je "vazno imati redovnu stolicu", kao siguran dokaz zdravlja, i to nije sporno. Ono sto je predmet zabune i loseg tumacenja predstavljaju vrlo siroke varijacije tog pojma, pa se postavlja pitanje kada treba preduzeti posebne mere za regulisanje stolice. Mnoge sasvim zdrave osobe imaju po 2-3 stolice dnevno, a druge (takodje potpuno zdrave) imaju stolicu samo 1-2 puta nedeljno. Prema tome, "redovna stolica" ne mora da znaci praznjenje creva jednom dnevno. Redovnost treba posmatrati u odrzavanju ustaljenih navika, jer one su odraz kako vasih navika u ishrani, tako i normalnog funkcionisanja vaseg nervnog sistema i zlezda sa unutrasnjim lucenjem. Ono sto treba da vas brine jeste promena uobicajenog ritma praznjenja creva. Pri tome ne zaboravite da i vi sami mozete doprineti odlukom svoje volje, mada nenamerno odnosno nesvesno. Evo kako "poziv" za praznjenje creva dolazi kada se u zavrsnom delu debelog creva (rektum) nakupi dovoljna kolicina sadrzaja; kada je rektum pun, vi cete vec znati - i onda ne treba zanemarivati ili odgadjati odgovor na "poziv iz unutrasnjosti". Sto vise zapostavljate odgovor, to se vise gubi pravilnost ritma praznjenja creva. Nasuprot tome, kada nema "poziva", to samo znaci da se nije nakupilo dovoljno sadrzaja da ispuni rektum; pokusaji da posto-poto ipak imate stolicu, zato sto smatrate "da je vreme", lice na one uzaludne pokusaje da iz prazne tube istisnete pastu.

Kada treba preduzeti mere za regulisanje stolice?

Potreba za regulisanjem stolice nastupa tek onda kada se pojavi opstipacija (zatvor). Opstipacija jeste kada u toku duzeg vremenskog perioda izostaje praznjenje creva. Sa medicinskog stanovista, skoro da ne postoji potreba da se redovno, svakodnevno uzimaju sredstva za regulisanje stolice. Najprirodniji nacin za regulisanje stolice i kod obicne hronicne opstipacije je da se poveca kolicina nesvarljivih sastojaka u ishrani (voce, lisnato povrce...), da se pije vise tecnosti, da se odrzava fizicka kondicija (vise kretanja, setnje...), da se smanji psihicka napetost i da se odaziva na "poziv".

Kako deluju laksansi

Laksansi su lekovi koji ubrzavaju pokrete debelog creva i pomazu stvaranje mekane ili cak tecne stolice i tako olaksavaju praznjenje creva. Prava potreba za redovnim uzimanjem ovih lekova postoji samo u nekim okolnostima, i to posle porodjaja, operacije hemoroida, operacija na trbuhu, posle infarkta srca i kod starih i iscrpljenih bolesnika vezanih za krevet. Izvan ovih primera laksanse treba uzimati samo povremeno ili izuzetno, kada navedene higijenske i dijetetske mere nisu omogucile regulisanje stolice.

Prema nacinu delovanja razlikuju se cetiri grupe lekova:

1. Nadrazajni laksansi: draze debelo crevo i ubrzavaju njegove pokrete, hrana se u njemu krace zadrzava, voda se manje resorbuje, pa se formira stolica mekse konzistencije. Oni ponekad prouzrokuju grceve i veci gubitak tecnosti. Imajte na umu da medju ljudima postoji velika razlika u osetljivosti prema ovoj vrsti lekova, potrebne su im razlicite doze. U svakom slucaju njihovo delovanje nastupa sporo (od 6 do 24 sata). Jedna vrsta nadrazajnih laksansa dobija se iz nekih lekovitih biljaka (sena, aloja, frangula, kaskara).

2. Soni laksansi: neke soli koje se nepotpuno resorbuju privlace za sebe u crevu vecu kolicinu vode, sto rasteze i tanko i debelo crevo, ubrzava peristaltiku i cini da stolica postane zitka ili tecna. Najpoznatija je"gorka so" ili magnezijum-sulfat. Laksantne soli deluju prilicno brzo, vec posle 1-2-4 sata. Uzimaju se ujutru sa dosta vode. Posto mogu prouzrokovati veci gubitak tecnosti, ne treba da ih uzimaju osobe sa slaboscu srca ili koje se lece diureticima.

3. Klizeci laksansi: ne deluju na crevo, vec se mesaju sa crevnim sadrzajem, razmeksavaju ga i olaksavaju njegovo klizenje duz crevnog kanala. Od ovih laksanasa najvise se koristi tecni parafin (1-3 puta dnevno po jedna velika kasika ulja). Ako se duze koristi, parafin moze spreciti iskoriscavanje vitamina A, D i K iz hrane. Zbog toga nije preporucljiv za trudnice.

4. Laksansi koji bubre: rastezanje muskulature creva je fizioloski nadrazaj za peristaltiku. Oni sadrze supstance koje bubre upijajuci vodu iz creva i sprecavaju njenu resorpciju. Na tom principu deluju i klizme. Moraju se uzimati sa dosta vode. Pogodni su za starije i iscrpljene osobe. Kod njih laksantno dejstvo nastupa postepeno i sporo, posle 12 do 24 sata.

Osnovni principi za uzimanje laksantnih sredstava su: odabir sredstva prema sopstvenom organizmu, podesavanje doze prema sopstvenim potrebama, uzimanje najmanje efikasne doze, i to sto krace vreme.Mozda ce vas zanimati:

Prirodni lekovi protiv zatvora

Prirodni lekovi protiv proliva

Prirodno lecenje hemoroidaSvi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana