Priroda i zdravlje

Lekovite biljke

Hrana kao lek

Prirodno lecenje

Tablica kalorija

Blog

Da li je kafa stetna za zdravlje

24 sata bez hrane

Margarin treba izbegavati

Med i cimet upotreba

Brokoli protiv osteoartritisa

Brojanjem protiv bolova

Propolis protiv kancera

Prirodom protiv raka prostate

Lecenje hemoroida

Regulisanje stolice

Sredstva za čišćenje creva

Narodni lek protiv zatvora

Ulcerozni kolitis i stres

Kako nastaje rak?

Uzroci i vrste glavobolje

Uzroci proliva

Simptomi hipertireoze

Crevna kandidijaza simptomi

Vrste epilepsije

Parkinsonova bolest

Autizam i ishrana

Alergija na jagode

Jaja i dijabetes

Koenzim Q10

Melatonin

Nukleinske kiseline

Paradajz

Susamovo ulje

Nedostatak i višak kalijuma

Nedostatak magnezijuma

Hiperbarična terapija kiseonikom

Ulcerozni kolitis i stres

Ulcerozni kolitisBolovi u stomaku i krvavi proliv su karakteristicni znaci kada je dijagnoza ulcerozni kolitis. Ulcerozni kolitis ne pogadja samo starije osobe, vec se moze pojaviti i kod dece. A veliki broj obolelih od ove hronicne bolesti primecuje da im simptomi buknu kada su pod stresom. Opis takvog stanja obicno glasi ovako: "Kada sam pod stresom osecam umor i bolne grceve u stomaku. Ubrzo se razvijaju i karakteristicni simptomi ulceroznog kolitisa..."

Jos uvek nije dokazano da stres uzrokuje ulcerozni kolitis, ali istrazivanja pokazuju da moze povecati rizik od naglog pogorsanja vec postojece bolesti.

Sta je ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je bolest debelog creva i rektuma (zavrsni deo debelog creva), a opisuje se kao upala debelog creva. Iako su uzroci ulceroznog kolitisa za sada nepoznati, neki istraživaci veruju da faktor bolesti moze biti autoimuni proces. Kada imuni sistem ne funkcionise kako bi trebalo, desava se da greskom napada vlastite zdrave organe i tkiva. Ostali faktori koji doprinose razvoju ulceroznog kolitisa su genetika, uticaj okoline, pušenje i psihološki stres.

Simptomi ulceroznog kolitisa

Najcesci simptomi ulceroznog kolitisa su: bol ili grcevi u stomaku, proliv i rektalno krvarenje, blaga groznica. Manje uobicajeni, ali moguci simptomi su: gubitak apetita, gubitak telesne težine, umor i anemija. U redjim slucajevima mogu se pojaviti: otekline, crvenilo i bolovi u zglobovima.

Stres i ulcerozni kolitis

Prema dosadasnjim opazanjima pokazalo se da su osobe koje boluju od ulceroznog kolitisa preosetljive na stres, te da imaju preaktivan imunoloski sistem koji bi trebalo umiriti. Organizam pod stresom luci odredjene hormone, ukljucujuci adrenalin i molekule citokine koji su veza izmedju elemenata imunog sistema. Oni vrse stimulaciju imunog sistema, a rezultat je upala. Tako se kod ljudi ciji je ulcerozni kolitis u remisiji (stanje hronicne bolesti bez simptoma), stvaraju uslovi za recidiv bolesti (povratak simptoma).

Zato je savet obolelima: Smanjite stres, da bi ste smanjili simptome ulceroznog kolitisa.

Tu spadaju ne samo stresovi izazvani neprijatnim zivotnim dogadjajima, poput razvoda ili gubitka posla, vec to moze biti i odlazak na vikend kod prijatelja koji imaju drugacije zivotne navike, kao i razne promene ili neizvesne situacije koje zahtevaju odredjeno prilagodjavanje. Ne retko i sama pomisao na bolest izaziva strah i emocionalnu teskobu.

Kada naidju neugodni osecaji dobro je raditi sve ono sto odvraca od negativnih misli, na primer: citati, setati, kuvati...



Mozda ce vas zanimati:

Prirodno lecenje kolitisa

Prirodni lekovi protiv proliva

Istina o maslinovom ulju



Svi tekstovi objavljeni na sajtu prikupljeni su sa najboljom namerom. O svakom pitanju, predlogu ili informaciji iz tekstova pre primene terapije konsultujte lekara. Nemojte da odlažete odlazak lekaru ili da se oglušite o prepisanu terapiju zbog informacija procitanih na našem sajtu. Medicina veoma brzo napreduje u novim saznanjima.

Priroda i zdravlje | Lekovite biljke | Hrana kao lek | Dijeta | Blog | Kontakt | Uslovi koriscenja


Priroda leči sve (blog) - 2020. Sva prava zadržana